tisdag 9 mars 2010

Intermezzo - De överskattade


Så här i väntan på att mitt Transformers 2-trauma ska omvandlas till något konstruktivt så kan det ju vara på plats med ett litet kåseri om överskattade skådespelare och regissörer.

Vi börjar med den mest kontroversiella. nämligen JOHNNY DEPP. Det är (antagligen av en homo-erotisk anledning) angenämt att se Johnny Depp på film och två bra roller förtjänar han sannerligen beröm för. Nämligen Hunter S Thompson i Fear and loathing in Las Vegas och Edward Scissorhands i filmen med samma namn. I övrigt!? Nej...Johnny Depp är inte så bra skådis som alla tror. Han har tre roller förutom de nyligen nämnda som i sig är unika. Han har i tur och ordning alternerat mellan att spela:

1. Sig själv (Plutonen, Gilbert Grape, Nightmare on Elm street, mfl)
2. Semi-Goofy (Sleepy Hollow, Pirates of the Caribbean mfl)
3. Goofy (Kalle & Chokladfabriken, Alice i underlandet, Ed Wood)

När Johnny depp ska vara Goofy satsar han i princip alltid på samma dumfåniga efterfest-grin vilket verkar grunda sig på principen, öppen stelt leende mun och uppspärrade ögon:

Märk väl att varje gång Johnny Depp gör på det här viset så spelar han i en Tim Burton-film. Varför får han sådan regi? "Se så där dåligt goofy ut nu som du brukar göra Johnny"! Utan att analysera Depp på en djupare nivå så anser jag att det går att spåra roten till hans popularitet: Han är en SNYGG skådis som spelat i BRA film! That´s all folks!

Då kan vi ju ta och ge oss på Tim Burton nu också. Killen är inte regissör, han är illustratör. ALLA hans filmer grundar sig på samma goth-skräck-Alice i underlandet(hmm!)-look. Varenda gång jag frågar folk varför de gillar Tim Burtons filmer så blir svaret "jag tycker att de är så snyggt gjorda". So what? Det betyder inte att filmen automatiskt är bra!? Ta Sleepy hollow tillexempel; Snyggt foto, snygg scenografi, snygg kostym men överlag är det en medioker film med direkt tråkig handling. Därmed inte sagt att Tim Burton är värdelös på att göra film. Det beror ju på vad man är ute efter. Uppenbart är dock att han är ohälsosamt insnöad på samma stilgrepp och att det i sig förtjänar mobbing. Att ha samma scenografiska stil till såväl Big Fish som till Pee-Wee´s big adventure är helt enkelt inte ok.

Det finns ju dock mer uppenbara stolpskott som folk tror är bra. Som Shia Labeouf och Tom Hanks tillexempel. Shia har ju självaste Steven Spielberg hyllat trots att han uppenbarligen är i avsaknad av skådespelartalang. Maken till färglös stackare får man leta efter och att se honom och den minst lika intetsägande Megan Fox ha "romantiska" scener ihop i Transformers 2, är demoraliserande för själen.

"And this story shall also be told"!


/Peter

4 kommentarer:

  1. Prick på, som dom säger på engelska. Nice nice! Den som väntar på något gott, börjar snart att tjata. Som det gamla ordstävet går :P

    SvaraRadera
  2. Härligt med en update! Jag höll ett sånt här rant om Tim Burton för någon vecka sedan, det är i princip omöjligt att inte stå ensam mot alla man skriker åt. Men som du såväl som jag stör sig på är just att han är INTE en SUVERÄN regissör! Just Sleepy Hollow alltså... My god vad den är dålig. Så jävla kass humor, och så jävla ogenomtänkt story.. Fy fan

    SvaraRadera
  3. Skönt att se att man har en broder i allt detta! I salute you!

    Det verkar lite som att Tim Burton är det ytliga alternativfolkets Michael Bay.
    Värst av allt, vilket jag glömde att nämna, är ju när Tim Burton och Johnny Depp blir intervjuade inför random film de gjort ihop och sitter och lovprisar filmen på ett sånt där tystlåtet och dystert sätt som får folk att tro att de har en intellektuell vision när de i själva verket bara skäms över hur medioker och fantasilös filmen är. GOSH!

    SvaraRadera